Meripoisur-üks lemmikuid.

Eelmise postitusega šampanjadest, sain ma nn. lugejakirja, et kust ja millist vahuveini siis peab ostma, kui ei taha Moët ja Chandon’i või Veuve Clicquot´d, aga supermarketites(eriti maakohtades muud pole). Ma ei oskagi öelda, kas veinifirmad, kes asju maale toovad ka posti veini panevad…ma miskipärast arvan, et panevad. Tallinnas on asi lihtne- pea kõikidel veini maaletoojatel on ka oma kauplus, sest ega pisitoojad selliste hiiglaste kõrval nagu Liviko ja Prike väga palju jalga ukse vahele ei saa kaubanduskettides.

Meil Tigus on väljakujunenud  aastatepikkused lemmikud- Portugali vahuvein Espumante Sao Domingos Blanc de Blanc, mida toob Paulo ja kui keegi tahab pühadeks osta, jagan heal meelel kontakti. Cremantidest on müügihitt Loire’i oru rosé (100% Cabarnet Franc) Langlois Chateau ja maaletooja Balen- nende veinipood asub Läike tee  põik 1, pärast lennujaama  Rae külas. Šampanjadega on asi keerulisem, neid me vahetame tihti, sest maitse muutub ja selle hooaja lemmik on meil Pol Roger, maaletooja Baltic Back. Samuti kui on huvi, annan kontakti (küsi: kristelrr@gmail.com)

Nüüd kala juurde.

Meripoisur kuulub poolrasvaste kalade gruppi(8 gr lipiidide 100gr kohta) , seetõttu on selle kala liha väga kergesti seeditav. Lisaks 100 gr kohta 20 gr valke ja rikkalikult mikroelemente.

Meripoisur on õrn ja habras kala, mida peetakse kalaturu pärliks. Kuna seda kala ei tule kasvandusest ja ta on pigem harvaesinev liik, siis on tal ka soolane hind.

Elab meripoisur  Vahemeres, Mustas meres ja mingil määral ka Atlandi ookeanis. Mina näiteks Portugalis ega Hispaanias ei ole näinud, et seda kala pakutaks(kindlasti pakutakse, aga pigem harva), küll olen seda lisaks Prantsusmaale söönud veel Türgis ja Gruusias. Kreeka retseptiraamatutes esineb ka palju retsepte temast.

Kõige maitsvamad on pisikesed poisurid, mis on alla 100 gr- neid ei puhastata, vaid pannakse pannile koos sisikonnaga. Kuna kala on õrn ja habras, siis puhastamine lõhuks kala ära. Suuremad kalad fileeritakse.

Praegu on meripoisuri hooaeg!

Meie pakumegi täna pisikesi poisureid 6tk portsus- hind 18 euri.

Tulge proovima!

meripoisur

6 responses to “Meripoisur-üks lemmikuid.

  1. Tervis! Lihtsalt väike kommentaar – Hispaanias ja ka meie restorani menüüs on salmonete (siinses keeles) täiesti olemas. Kulla hinnaga aga siiski.

    • Ma seda eeldasingi, et teda on, sest Wikipedias oli nimi täitsa olemas 😉 kuid kala on näiteks Türgis ja Kreekas palju odavam kui Prantsusmaal ja ju siis Hispaania poole liikudes jääb teda veel vähemaks, sellest ka see ülikõrge hind.

  2. Vaadates morallat ehk siis puljongiks müüdavat väikest prügikala meie lahest (Vahemeres), siis seal on pisikest salmonete’i küll ja enamgi veel, aga kui tellida serveerimismõõdus kala siis 99% juhtudel saabub kast märkusega “Galicia”.

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.