Bistrot de Pays- kuidas Prantsusmaal külaelu “elus” hoitakse

Bistrot de Pays on ametlik litsentseeritud kaubamärk, millega sildistatakse  pisikeste maakohtade söögikohti, kuhu on koondatud kogu selle maakoha infra. Lisaks sellele, et tegemist on toidukohaga, ollakse mõnes mõttes  ka postkontor, toidupood, turismiinfo ja kultuurimaja.  Selliseid bistroosid on 20 maakonnas ja 8 piirkonnas üle Prantsusmaa, tunneb neid ära sellise sildi järgi:

Bistrot_de_Pays

Mõte on selles, et külades kus on alla 2000 inimese ja äri pidamine tulus ei ole, ei sureks sotsiaalne elu välja. Kui bistroopidaja sellises külas, võtab enda kanda tubaka, postmarkide  ja ajalehe müügi, müüb kohalike inimeste tooteid (näiteks oma küla leiba, siidrit, veini), hoiab oma stendil kohaliku turismi reklaami ja infot, saab ta maksusoodustusi ja lisaks riigilt väikese kopika juurde.

Leping sisaldab ka nõuet oma menüüs hoidma traditsioonilisi selle piirkonna peretoite ja vähemalt korra aastas korraldama külafestivali. Teisisõnu on selline söögikoht väikeste külade kultuuri-, turismi- ja sotsiaalkeskus.

Sellised kohad on eemal massiturismist ja kena võimalus sõbralikus sundimatus õhkkonnas einestada. Väike tutvustav klipp:

 

Advertisements

One response to “Bistrot de Pays- kuidas Prantsusmaal külaelu “elus” hoitakse

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s