Bistrot de Pays- kuidas Prantsusmaal külaelu “elus” hoitakse

Bistrot de Pays on ametlik litsentseeritud kaubamärk, millega sildistatakse  pisikeste maakohtade söögikohti, kuhu on koondatud kogu selle maakoha infra. Lisaks sellele, et tegemist on toidukohaga, ollakse mõnes mõttes  ka postkontor, toidupood, turismiinfo ja kultuurimaja.  Selliseid bistroosid on 20 maakonnas ja 8 piirkonnas üle Prantsusmaa, tunneb neid ära sellise sildi järgi:

Bistrot_de_Pays

Mõte on selles, et külades kus on alla 2000 inimese ja äri pidamine tulus ei ole, ei sureks sotsiaalne elu välja. Kui bistroopidaja sellises külas, võtab enda kanda tubaka, postmarkide  ja ajalehe müügi, müüb kohalike inimeste tooteid (näiteks oma küla leiba, siidrit, veini), hoiab oma stendil kohaliku turismi reklaami ja infot, saab ta maksusoodustusi ja lisaks riigilt väikese kopika juurde.

Leping sisaldab ka nõuet oma menüüs hoidma traditsioonilisi selle piirkonna peretoite ja vähemalt korra aastas korraldama külafestivali. Teisisõnu on selline söögikoht väikeste külade kultuuri-, turismi- ja sotsiaalkeskus.

Sellised kohad on eemal massiturismist ja kena võimalus sõbralikus sundimatus õhkkonnas einestada. Väike tutvustav klipp:

 

One response to “Bistrot de Pays- kuidas Prantsusmaal külaelu “elus” hoitakse

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.