San Pellegrino best 50

Planeedi parimad restoranid San Pellegrino poolt sel aastal nüüd paika pandud. Kas selle aasta  nimekiri üllatas, ma ei oska öelda. Vist ei. Pigem oli ülllatus, et Noma  vahepeal 3 aastat järjest (või oli 2aastat?) suutis troonilt eemal hoida Kataloonia köögivõlurid. Ma usun, et sellest räägitakse veel kaua. Isegi Prantsuse Michelini chefid, kes väga pika hambaga traditsioonide murdmise peale vaatavad, on endalegi märkamatult  René Redzepi´lt ühtteist üle võtnud.  On muudetud aastasadade tagust teenindus hierarhiat: ei käi kliendi juures enam  maître d’hôtel, sommeljee, kelner ja garçon. Keegi ei suuda enam seda kõike üleval pidada. Kuum-märg salvrätik enne serveerimist  on nüüd  ka pea kõikide restoranide kavas. Ning super-hüper luksuslikus restoranis Plazza Athénée´s on sel kevadel  Alain Ducasse vaasidesse asetanud lillede asemel hoopis sparglid. Igatahes tunnustus Renéle- muuta “vanade prantsuse chefide” mõttemalle, on kõva sõna. Eks prantslastele psühholoogiliselt oli kergem taluda mõtet parimast restoranist Skandinaavias kui seda oli Inglismaa või Hispaania. Prantslased saavad emapiimaga kaasa teadmise, et Inglismaal ja Hispaanias süüa teha ei osata. Eks eestlastel ole emapiimaga kaasa saadud oma luulud 🙂

Selle aasta number 1 El Celler de Can Roca kohta ütles Ferran Adria, et tema jaoks on see restoran olnud alati maailma esimene!  Remargi korras võib mainida, et vendade Adriade moodne burgeriresto stiilis  ” Tickets”  Barcelonas oli 77 kohal ehk 50 sisse ei jäänud. Selle nimetatud restorani nimetas mu lemmikkriitik Vincent Pousson  Barcelona kõige kehvemaks restoraniks. Kes prantsust mõistab saab lugeda ja pilti vaadata siit.

Eks sellist nimekirja on ju hasardi mõttes ikka tore oodata ja vaadata, kuhu suunas toidupoliitika liigub. On näha, et Prantsusmaad on palju sees, aga mitte esimese 10 hulgas ja  et esikohtadel figureerivad eriti avangardlikud restoranid. Pea kõikide restoranide kodulehelt võib lugeda, et selles restoranis murtakse traditsioone jms. Sisse on saanud ka Portugal, Itaaliat on palju. Peruu , Mehhiko, Hong-Kong aga näitab, et  kahjuks väga kiirelt  nomeklatuuriks muutunud restoraranide hindajatele, kes püüavad mõjutada üldsuse arvamust toidust oma hinnangutega, on meeldima hakanud kinnimakstud lennupiletite eest sõita eksootilistemale maadele ning juua klaasike  ja einestada sääl oma tsunftiliikmetega. Miks mitte? Mulle ka meeldiks 😀 Ma tean, et Prantsusmaa eelmisele esindajale ei meeldinud- ta pani oma ameti eelmisel aastal üsna teatraalsest maha, teatades, et see võistlus käib rohkem maine kui kvaliteedi pärast ja tema selles enam ei osale. Prantsuse züriil on nüüd uus juht Andrea Petrini, kes neid asju nii traagiliselt ei võta ja arvab, et on hea kui vanad chefid, kes züriis on, saavad vahel oma Relais&Châteaux võrgust välja ja näevad maailma.

Selle aasta nimekiri, minule pakub huvi sellest vaid number 46- Gironast (Kataloonia)kokk ja Porto Alegrest(Lõuna-Brasiilia) pärit naiskokk miksivad Sao Paulos kokku huvitavaid maitseid ja tehnikaid. Koduleht on juba väga kutsuv!  Number 6 D.O.M on sümpaatne mulle nagunii. D.O.M is molekulaariga ei tegelelda, ses mõttes ilmaime, et ta nii kõrgel kohal on.

Sao Paulo on nagunii nii crazy linn ja kõik, mis seal toimub, paneb õhku ahmima ja sealses õhkkonnas, kus inimesed sõidavad tööle helikopteritega ja maksavad ööklubi piletite eest 500 dollarit, ei tundu restoranid, kus õhtusöök 200 dollarit maksab,kohalike olusid arvestades, kallis. Euroopa aga, kus ülirikkaid on vähe ja kus me maadlema sotsiaalsete probleemidega ja ei suuda oma vanureid ja puuetega inimesi hooldada, tunduvad praegusel ajaetapil sellised restoranid isegi kohatud. Tahaks nimekirja hoopis Jamie Olliveri sugustest inimestest, kes püüavad koolide, haiglate, vanadekodude sööke tervislikuks ja maitsvaks muuta. Kuigi needsamad Brasiilia überrikkad, kes noobli ööklubi pileti eest 500 dollarit silma pilgutamata välja käivad, maksavad oma teenijale, kes nende tagant 6 päeva nädals koristab, peseb ja süüa teeb, vaid heal juhul 200 dollarit kuus.

 1. El Celler de Can Roca, Girona, Kataloonia/Hispaania
 2. Noma Kopenhagen, Taani
 3. Osteria Francescana Modena, Itaalia
 4. Mugaritz San Sebastián, Baskimaa/Hispaania
 5. Eleven Madison Park NY, USA
 6. D.O.M. São Paulo, Brasiilia
 7. Dinner by Heston Blumenthal, London, UK
 8. Arzak San Sebastián, Baskimaa, Hispaania
 9. Steirereck Viin, Austria
 10. Vendôme Bergisch Gladbach, Saksa
 11. Per Se NY, USA
 12. Frantzén/Lindeberg  Stockholm Rootsi
 13. The Ledbury London, UK
 14. Astrid y Gastón Lima, Peruu
 15. Alinea Chicago, USA
 16. L’Arpège París, Prantsusmaa
 17. Pujol, México City , Mehhiko
 18. Le Chateaubriand Paríis, Prantsusmaa
 19. Le Bernardin NY, USA
 20. Narisawa Tokio, Jaapan
 21. Attica Melbourne, Australia
 22. Nihonryori RyuGin Tokio, Jaapan
 23. L’Astrance París, Prantsusmaa
 24. L’Atelier Saint-Germain de Joël Robuchon Paríis, Prantsusmaa
 25. Hof Van Cleve Kruishoutem, Belgia
 26. Quique Dacosta Dénia, Hispaania
 27. Le Calandre Rubano, Itaalia
 28. Mirazur Menton, Prantsusmaa
 29. Daniel NY, USA
 30. Aqua Wolfsburg, Saksamaa
 31. Biko México , Mehhiko
 32. Nahm Bangkok, Tai
 33. The Fat Duck Bray, UK
 34. Fäviken Järpen, Rootsi
 35. Oud Sluis Sluis, Belgia
 36. Amber Hong Kong, Hiina
 37. Vila Joya Albufeira, Portugal
 38. Restaurant Andre Singapur
 39. 8 1/2 Otto E Mezzo Bombana Hong Kong
 40. Combal.Zero Rivoli, Itaalia
 41. Piazza Duomo Alba, Itaalia
 42. Schloss Schauenstein Fürstenau, Šveits
 43. Mr & Mrs Bund Shanghai, Hiina
 44. Asador Etxebarri Atxondo, Hispaania
 45. Geranium Copenhagen, Taani
 46. Mani São Paulo, Brasiilia
 47. The French Laundry Yountville, USA
 48. Quay Sydney, Austraalia
 49. Septime París, Prantsusmaa
 50. Central Lima, Peruu

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.