Tulekahjud Portugalis

Suvi ja tulekahjud kuuluvad Portugalis kokku nagu meil Eestis meri ja tuul. Mind lausa hämmastab kuidas kohalikud isegi ei reageeri enam kuidagi sellele kui hommikul üles tõustes avastavad, et lahti jäätud akna tõttu on järjekordselt põrandad paksu tuhaga kaetud.
Olen Portugalis 3 suve viibinud ja igakord suudan ikkagi veel üllatuda, imestada ja muidugi tunda ka ülimat vastikust. Nimelt keegi ei arva, et tulekahjud on tingitud siinsest kliimast. Paraku on nende taga inimesed. Eriti kui jälgida paiku kus tulekahjud möllavad, siis tuli armastab rohkem Põhja- Portugali, mitte kuuma Lõuna- Portugali.  Muidugi aitab praegu valitsev kuumalaine asjale kaasa- metsaalused on kuivad ja tuli levib meeletu kiirusega.
Meie regioonis algasid tulekahjud pühapäeval. Inimesed, kes viibisid sel ajal rial( jõgi on portugali keeles rio, ria on ookeanisse suubuv jõgi, milles soolane vesi) nägid kuidas veerandtunni järel uus suits taevasse tõusis. Seega keegi ei usu siinkandis isesüttimisse.Vandenõu teoreetikud arvavad, et tulekahjusi tellivad kohaliku paberivabriku omanikud, kes hiljem saavad poolpõlenud eukalüptid ilma rahata kätte. Kes teab, võib-olla ongi tõsi.
Eile oli ümber meie linna 3 suurt ja üle 20 väikese põlengu. Õhk on sõna otses mõttes paks- tuhka ja suitsu täis. Ja kohalikud oskavad ka sellest katastroofist lõbustust leida. Nimelt sõidetakse ria kaldale vaatama, kuidas spetsiaalsed tuletõrje vesilennukid oma veepaake lennu pealt täidavad 🙂

Sama jutt Delfi Rahva Hääles

Advertisements

4 responses to “Tulekahjud Portugalis

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s