Ciudad Rodrigo ja selle ümbrus

Ciudad Rodrigo on väike keskaegne katedraalidega kindluslinn Salamanca provintsis, Castilla y Leóni autonoomses piirkonnas.  Linnake asub Âgueda jõe orus, mis toidab oma kaldaid, mis on kaetud tammepuudega. Ja nende tammepuude all jalutavad vabalt kuulsad mustad Ibérico sead. Sellist tammede ja korgipuudega  kaetud ala kutsuvad hispaanlased dehesa-ks.

Pärast sealkandis käimist, on sõna rural tourism sünonüüm minu jaoks Ciudad Rodrigo ümbruskond.

Kuigi enamus nn. musta sea toodangust tuleb Extremadura piirkonnast, on ka Castillas neid piisavalt.  Must siga oskab olla pikka aega väga vähese “sööma peal”,  sellest hoolimata  saab siga kiirelt korraliku rasvkoe endale peale. Paks rasvkude ja marmorliha ongi 2 põhitunnust Ibérico seale. Sead jalutavad vabalt dehesas ringi ja söövad rohtu, ürte ja juurikaid. Kui valmivad oliivid, siis söövad sead oliive- see annab lihale lisaks suurepärase aroomi. Aga tähtsaim on viimane rasvumise periood sügisel:  nimelt siis saavad valmis tammetõrud (bellotad)  Tammetõru-dieet, mille käigus siga eriliselt rasvub, annab lihale vastupandamatult  hõrgu maitse.

(see taldrikutäis musta sea jamon-i maksab 6 eurot- mitte nagu Barcelonas või Madriidis kus tuleb välja käia 20 eurot või nagu ühes Tallinna asutuses, kus teile pannakse 4 lõiku jamoni ja maksate 17 eurot ja pärast saate veel teada, et see on Põhja-Euroopa soodsaim hind!)

Ciudad Rodrigot ümbritseb  keskaegsete müüridega bastion- parimini säilinud sellelaadne ehitis Hispaanias. Katedraal on 12 sajandist, linnas on palju säilinud keskaegseid noobleid  aadlike maju. Tänavate nimed viitavad sellele, et keskajal on seal olnud suur juudi kogukond.

Hotellis olev teatmik ütleb, et parim aeg on linna külastada karnevali perioodil. Sel ajal toimuvad härjavõitlused, tänavatel on muusikud, tantsijad. Soovitatakse ka nn. Semana Santat(Ülestõusmispühad), mil pidi linnas toimuma palju huvitavaid protsessioone. No ei tea…Mina käisin septembri algul ja olin rahul just sellega, et linnas ei olnud palju rahvast ja oli vaikne ja õdus. Õhtul ühes väga lihtsas kohalikus pererestoranis otsustasin, et pilte ei tee ja aadressi ei jaga.  Niisuguseid  100% ehedaid ja veel kapitalismist rikkumata kohti ei ole Euroopasse palju jäänud ja kui sellise üles leiad, ei tohi seda pärlit hävitada. Perenaine annab sulle süüa, mis ta parasjagu õhtuks tegi ja peremees kallab suurest savikannust kohalikku lihtsat punaveini. Eelroaks ikka musta sea kintsusingi lõike ja musta sea chorizot ja pärast sai sellist hautise moodi möksi, milles oli ube, kartuleid, chorizot, mune, tomatit.  Lisaks oli juurde serveeritud sai lihtsalt jalust rabav- juudi ajaloo pärand on siin just pagaritootedel.  Sööd-jood lõhkemiseni, pärast maksad umbes 10 eurot või vähem kogu veedetud õhtu eest . . (eile maksis Riia lennujaamas klaas veini 10 eurot- millest me räägime!) Natuke tuleb hablada espanjooli, et endale toit küsida…

Mõned pildid linnakesest:

Castilla y Leónis on tegelikult täitsa toredaid veini piirkondi: Ribera del Duero, Toro, Cigales, Rueda, Bierzo. Need kõik D.O. veinid. Kohalikud tapasbaarid ja pererestoranid pakuvad lihtsat lauaveini. Paljud kohalikud ostsid kõrvale pudel limonaadi ja tegid endale üldse tinto de veranot (ehk segasid punast veini limonaadiga)

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.