Veinikukk

Veinikukeks võib muidugi pidada Chianti Classico sümbolil ilutsevat kukke, aga meie ristisime eile vana Burgundia roa Coq au vin sellenimeliseks.

Õnnestus althõlma ühelt teatud turult saada mõned kuked ja kuna veini meie majas leidub alati (ka burgundereid), siis nii see veinikukk sündiski.  Mari-Liisi retsept töötab.  Mul on paar oma “vinjetti” juures (kasutan arahhise õli, paneerin enne tükid jahus ja praen läbi, et poleks Beurre manié-ga jändamist) Sibula ja seened praen ka enne võis kergelt läbi, lisan 20 minutit enne haudumise lõppu) Eile sai veel üks võrratu maitsenüanss roale juurde antud: nimelt tavalise peekoni asemel kasutasin sama kukemüüja käest ostetud mustaks (lepa)suitsutatud peekonit. Kuna kuked olid noored, ei pannud ma neid eelmisel päeval marinaadi ka. Aga ma ei marineeri ka loomaliha Burgundia paja jaoks. Tänapäeval on loomade tõuaretus nii palju liha kvaliteeti muutnud, et  liha haudub pehmeks ka eelnevalt marineerimata. Minu arust tõmbab marinaad lihalt maitse välja.

Ütleks nii, et mulle ei ole see Coq au vin väga suurt muljet varem jätnud, aga ega ma pole mõne Burgundia perenaise tehtud  ehedat veinikukke saanud ka.  Restoranis plat du jour´is  muidugi  mugavdatakse  retsepti  oluliselt:  a la kuke asemel kana, konjak välja jäätud etc. Lindudel paraku on nii, et isased olendid on väärtuslikumad. Isase pardi- ja hanerind on kohe märgatavalt kallim (ja suurem) kui emase oma…

Kui järgmine kord õnnestub jälle kukkesid saada, julgustan seda rooga tellima. Eile pidin ma püsikliente sundima seda sööma- jäid rahule küll!

Kõrvale sobib hästi näiteks mõni kergemat sorti Burgundia vein-Mercurey või Ladoix.

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.