Tigu avab sparglihooaja

Tigu on sel aastal kiire. Avamaa spargel alles saabus meilgi Saksamaal müügile, (siiani tuli spargel tunnelkasvuhoonetest ja oli krõbeda hinnaga) ja Tigus on alates tänasest juba  apellatsioonimärgiga valge spargel menüüs( Spargel vom Markt Bruchsal) Ma olen igal kevadel sparglist kirjutanud, kuna valge spargel ja  kultuur selle ümber, on küll Eestisse jõudnud, aga mitte just massiliselt. Poodides on spragli hooaajal müügil ikka spragel kas Hispaaniast (kus spraglit nagu tomatitki kasvatatase kasvuhoonetes kunstslikult 12 kuud aastas) või  maailma teisest otsast Peruust. Kaubanduskettide sisseostjad ei ole eriti asjatundlikud ja aktiivsed otsimaks uusi turge, sest kevadel saaks sparglit osta Saksamaalt, Austriast, Itaaliast, Prantsusmaalt, kus seda kasvatatakse traditsiooniliselt avamaal.

sparglipõld

Sparglipõld talvel

Mõned tarkused sparglist, millest olen varem kirjutanud, aga paras jälle meelde tuletada:

  • Osad inimesed tunnevad pärast spargli söömist  väga iseloomuliku lõhna WC-s käies, nagu Marcel Proust kirjutas: “Spargel  muudab minu pissipoti lõhnaõlipudeliks.”

Paljud inimesi seda lõhna siiski ei tunne. Kahtlustati, et osa inimesi seedib sparglit kuidagi teistmoodi, nii et nende uriin ei lõhna pärast spargli söömist. Alates 1950. aastatest on seda teaduslikult uuritud, kuid alles 1989 selgitati välja, et kõigi sparglit söönud inimeste uriin on ühtemoodi lõhnav, kuid kõigest 22% inimestest on geen, mis võimaldab seda lõhna tajuda.

  • Spargel on kõige kiiremini kasvav köögivili- kasvab kuni 7 cm ööpäevas
  • Spargel “jamab” veiniga. Nimelt temas sisalduv asparaagushape muudab veinimaitse metalseks  Kuid ei tasu heituda- vältida tuleks spragliga koos laagerdunud ja täidlaseid veine ja valida kõrge happega veinid ja kärab küll.

Kellele pole valge spargel väga maitsenud siiamaani, tasub alati uuesti proovida. Mina näiteks ei suuda süüa liiga pehmeks keedetud valget sparglit. Aga just sellist kiputakse andma igasugustel meie sprargli festivalidel- keegi ei suuda suurele rahvamassile jälgida “küpsusastet”. Ise olen ma nüüd 3 kevad siin ja olen ka suure arengu teinud- kui eismesel aastal mulle meeldis, kuid siiski ma üle 4-5-e spargli ei suutnud süüa ja vaatasin suu ammuli kuidas mu elukaaslane suutis kilo sparglit korraga nahka pista, siis minu võime on ka kõvasti paranenud.

Täna hommikul Tigus tehtud pilt. Ilusad!

Täna hommikul Tigus tehtud pilt. Ilusad!

Kodune sparglitegu

Kodune sparglitegu

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.