Madri(i)di sümbolit tahetakse Apple´iga ära rüvetada

•´nooremad lugejad tunnevad Hispaania pealinna kirjapilti Madrid- aitähh kommentaari eest. Mina kui koolis käisin, kirjutati Madrid Madriid, nõnda nagu hääldati. Kuna tekst on valmis kirjutatud, siis muutma ei hakka, aga hämmastust tekitab see keelemuudatus küll. Miks siis ei muudetud kõiki pealinnu originaalkeele järgi? Miks Pariis aga Madrid?

Kõik, kes Madriidis käinud, teavad seda kuulsat neoonreklaami Puerta del Sol´il, endise L’Hôtel de Paris katusel.

tiopep

See  valge-punasesse riietatud sombreero ja kitarriga pudel mis sümboliseerib, et Andaluusia päike ise on sellesse villitud, pandi Madriidi üles aastal 1936. Ta on  kustumata üle elanud nii kodusõja, maailmasõja kui ka Franco diktatuuri. Nüüd aga ohustab seda Madriidi valvavat pudelmehikest “rüvetamine” . Nimelt  ostis L´Hotel de Paris hoone firma Apple ja renoveerib seda maja ümber poeks ja bürooks. Samuti on teada antud, et firma uue omanikud ei ole huvitatud katusel olevast reklaamist sel kujul.

Madriidlased on solvunud- Tio Pepe on mõnes mõttes sümbol nagu Eiffeli torn Pariisis. Tio Pepe oma sombreero ja kitarriga on samasugune võimas kinnistunud kaubamärk nagu  Osborne brändi must pull.

oun

Hispaania on majanduskriisis- see on teada ja eks kriis sundis ka ajaloolist hoonet müüma..  Kas rikastel suurfirmadel on ikka kõlbeline ja tark näidata oma üleolekut aastal 2013???  Kas tõesti saadakse sellest rahuldus kui võetakse kriisi sattunud rahva sümbol maha ja pannakse sinna põlema näritud õun??? Ja kas majanduskriisis olevate ibeerlaste protestihäältele keegi üldse tähelepanu pöörab? Palju on ju suhtumist, et lõuna- eurooplased on laisad ja on ära teeninud selle kriisi. Ma ise arvan, et kui ameeriklased aru pähe ei võta, siis sellest võib veel suur jama tulla. Minu jaoks on see piiri ületanud ja ei näita enam mõne firma edu- kui lubate, sellistest asjadest algab allakäik! Sümbolid on võimas maagia ja nendega ei tasu mängida!

Kui me ühel päeval avastaksime Vana Toomase asemel õuna, mis toimuks meie hinges siis?

7 responses to “Madri(i)di sümbolit tahetakse Apple´iga ära rüvetada

  1. 17 aastat on tõesti midagi. Mina paraku olen lõpetanud selle üle 30 aasta tagasi ja meid õpetati veel nõndamoodi. Tänan muidugi väga silmi avamast.

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.