Aveyron 2

järg eelmisele postitusele, mille leiab tag nimega Aveyron alt…

Eelmises kirjutises kiitsin sealsete külade ilu. Vist tuleb ka ära mainida, et kohalikud rõhutavad sealkandis iga linnakse kohta,  kas see on katoliiklik küla või protestantlik küla.  Nimelt Louis 14,  suur ja võimas kuningas nagu ta oli, tegi oma valitsemisajal ikkagi 2 ränka viga. Üks neist oli Korsika ostmine ja teine oli katoliikluse kuulutamine ainsaks riigis  lubatud usuks. Seetõttu sattusid protestandid tagakiusamise alla, enamus rändas neist välja Hollandisse ja Inglismaale.  Aga põgeneti ka Aveyroni  mägedesse- Cevenne-ja Causses-i  (praegu asub enamus Cevenne st  Languedoci alal), Igatahes oli Henry 4  oma valitsemisajal selle piirkonna protestantidele andnud õiguse  kommertstegevust arendada ja see oli ainus koht Prantsusmaal, kus nad kaitstud olid. Haruldane on see, et protestandid olid siin püsti pannud siiditööstuse- kasvatasid mooruspuid, majad olid projekteeritud sellised, et katusekambris elasid siidiussid…siid rändas läbi Nimesi ja Rhone jõe Lyoni ja  sellega teeniti head raha.Sellega tegeletakse tänapäevani, aga rohkem kunsti ja käsitöö mõttes ja nende siid on väga kallis.

Igatahes kuidagi need prantslased ise saavad aru, milline küla on katoliiklik ja milline pole.  Teineteisest 5 km eemal asuvad külad Saint-Jean-du-Bruel  ja Nant näiteks näevad minu jaoks samasugused välja, aga mitte prantslase jaoks, sest esimene küla nimelt on protestantlik ja teine katoliiklik. (Tean ainult seda, et protestandid ei lasknud ennast küla surnuaiale matta ja neil olid oma farmide juures nn. perekalmistud.- võib-olla selle järgi saabki aru..)Minu jaoks on Saint-Jean-du-Bruel koht, kus asub parim restoran. Sinna aga pole absoluutselt võimalik saada, kui te nende hotellis ei ööbi. Reserveeringut saab teha ainult helistades ja ainult teatud kellaaegadel. Maili  neil loomulikult ei ole, koduleht nagu Tigul- sisaldab telefoninumbrit ja aadressi.  Nimi on Midi Papillon,  töötab märtsist- poole novembrini.  Vist tuleb veel lisada, et kogu see lõbu ei ole kallis. koduleht siin

Tahtsin tänase kirjatüki pühenda Roquefort juustule, aga Roquefortist rääkides, ei saa üle ega ümber mehest nimega José Bové, kes on ise samuti juustutootja, aga eelkõige kuulus kui GMO- de vastu võitleja.  Ülevaade tema eluloost siin .  Roqueforti sõites, on kõik teeäärsed täis loosungeid, kust  saab teada, et siinkandis ollakse GMO-dele 100% vastu.  Mina kuulsin sellest mehest esimest korda aga Montpellieri Ülikoolis ja nimelt siis seda, et  kui Millausse hakati Mac Donalds´it ehitama , siis José Bové käis loomulikult protesteerimas sellise perverssuse vastu.  Kuna tema protesteerimine ei kandnud vilja, siis organiseeris José selle labase hoone lammutamise.. Selle eest pandi mees  3 kuuks vangi (vangla asub Frontignani lähedal) Kuna rahvas pidas meest  pärast sellist tegu rahvuskangelaseks, siis tekkisid vangla ukse taha järjekorrad, et kingitusi üle anda ja nii vabastati ta enne tähtaegselt. Kahju on vaid sellest, et see Mac Donalds ikkagi  üles ehitati ja see labasus laiutab kohe Millau sissesõidul.

jätkub…

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.