Uus aasta-uued retseptid. Must trühvel(majanduslangusest hoolimata)

Prantslased ütlevad trühvli kohta hellitavalt le fruit de la terre- maa (puu)vili ja kokad peavad teda köögi teemandiks, milleta haute cuisine ei saaks eksisteerida. Must trühvel ei ole loomulikult nii hõrk ja hinnaline kui Alba valge trühvel, aga selle võrra on ta ka odavam.

Musta trühvlit tuntakse Prantsusmaal ka Perigord´i trühvli nime all- see on piirkord Prantsusmaal, kus kasvab palju tammesid ja seetõttu ka trühvleid jaPerigordist tulevad trühvlid on  kallimad teistest. Kuid 80% trühvlitest kasvab hoopis Provence´s ja Languedoc´is. Provence´i kuulsaid trühvlilaatu viiakse läbi Richerenches ja Vaucluse´s ja  kutsutakse trühvlit Provence-s hoopis occitanikeelse nimega rabasse. Kui kallis siis trühvel on?  Hulgihinnad 2000/2001 aastal oli 540 eurot kilo, 2003/2004 720 eurot kilo ja 2007 oli see 600 eurot kilo. See pidi olema pesemata trühvli hind, millelt saab maha pesta veel 10-15% mulda.

Trühvel sünnib mais, tema töö on kasvada ja oodata augustikuu äikest, et saavutada oma täsikasvanu suurus ja seejärel hakata küpsema, millega ta siis terve sügise tegeleb. Detsembriks on ta valmis ja 10-15 jaanuariks saavutab (must)trühvel oma parima parima lõhna ja kvaliteedi. Trühvlilõhna võib aga suisa haisuks pidada- ta tungib läbi ka karbist. Parim retsept võib-olla ongi see, et panna trühvel külmkappi ja kõik ülejäänud kapis olnud asjad võtavad trühvlilõhna külge:))))

Teine väga hea trühvli retsept on fooliumisse pakitud foie gras  terve trühvliga ahju panna, küpsetada mõned minutit, soola peale ja kohe süüa.

Aga pakun välja ka retseptid ja olen neid roogi ise söönud…

Cappuccino kõrvitsa- ja kastanipüreesupist trühvliga.

4 inimesele:

500 gr tükeldatud kõrvitsat

100 gr keedetud kastaneid(neid on saada ka meil 500 gr pakkidena)

1 väike varsselleri oksake

50 cl kanapuljongit

20cl piima

25 cl creme fraiche( sellega on raske, sest meie hapukoor ei ole päris see, aga kasutada siis seda kõige rasvasemat hapukoort või vahukoort)

Trühvlivahuks:

110 g trühvlimahla (jus de truffe- ei ole kindel kas meil müüakse, aga maksab nii 30 eurot 100 gr konserv)

100 gr 35% creme fraiche-i,  2 lehte zelatiini(2grammine pakk)

Keeda kõrvits ja varsselleri tükid puljongi ja piima segus. Keetmise lõpus lisa kastanid. Blenderda. Lisa creme fraiche, kuni on selline mõnud paksus supil. Maitsesta soola, pipra , muskaatpähkliga.

Soojenda 1/4 trüvlimahla kogusest, lisa zelatiin, (mis on enne sulatatud külmas vees loomulikult), ja lisa ülejäänud trühvlimahl. Pane külmkappi tahkuma(2 tundi) Kui see valmis, soojendage supp üles,  pange taldrikusse ja igale supile ilus trühvlivahu pall peale ja sellele riivige peale mõned trühlilaastud- et oleks nagu cappuccino…

Brouillade(spetsiaalne munaroog) musta trühvliga

4 inimesele:

8muna, 20 gr  võid, 4 supilusikat creme fraiche-i, 20gr musta trühvlit, sool, pipar.

Eelmisel õhtul lööge munad kaussi, riivige natuke peale musta trühvlit, soola, pipart-katke toidukilega ja jätke külma.

Järgmisel päeval, õngitsege trühvel munadest välja ja peske puhtaks. Pange munasegu “bain-marie-ga” (veenõusse) keema koguaeg vispliga segades. Maitsestage pipra-soolaga, kui vaja. Kui munad on korralikult kokku keenud, koguaeg vispliga segades, lisage või, creme fraiche ja riivitud trühvel, mille te puhtaks pesite.

2 responses to “Uus aasta-uued retseptid. Must trühvel(majanduslangusest hoolimata)

  1. Lihtuses pidavat pettuma võlu, ma lisan siis maailma lihtsaima trühvliroa retsepti: hoia kanamune trühvliga koos kinnises klaaspurgis ning kasuta siis mune omletiks. Pidada tõeliselt tugev trühvliaroomine omlett tulema.
    Aga Kristel, ega neid kribusid, mis Stockis purgikeste sees müüakse, ei tasu ju osta? neil pole mingit lõhna ega maitset ju…

  2. Stockmannis on nad mingi soolvee sees, see pole enam trühvel. Trühleid müüakse sedasi tükikekeste haaval, ilusasti marli sisse pakitult ja nii nad seisavad, kui jahedas hoida paar kuud.

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.