KIR- aperitiiv Burgundiast

Kir’ile sai oma nime endiseDijoni linnapea Felix Kir’i järgi, kes pärast 2 maailmasõda hakkas kohalikku kokteili, mida kutsuti blanc-cass (blanc= valge vein, cass= lühend cassis’ist ehk mustsõstara liköörist) pakkuma ja “promoma” vastuvõttudel ja eriti välisdelegatsioonidele.

Prantslastele on see juba vana traditsioon, et enne õhtusööki tehakse väike aperitiiv ja Burgundias on selleks tavaliselt valge veini (Aligoté; harvem kasutatakse Chablis´it) ja kohaliku mustsõstra likööri(Créme de Cassis) segu.  Originaalis on kokteil vahekorras 1/3 likööri ja 2/3 veini. Kuid tänapäeva maitsele on see liialt magus ja enamus baare Prantsusmaal on asendanud kogused 1/4 likööri ja 3/4 veini.

Peale mustsõstra ehk casssisi kasutatakse veel crème de mûre’i (põldmari) ja crème de  pèche’i (virsik) ja minule meeldib väga vaarikas(framboise). Tänapäeval on veel palju uusi maitseid nagu kreek leedrimarjadeja või maasikas Tansaania pipraga.

Väga populaarne on pidupäevadel valge veini asemel kasutada šampanjat ja sel juhul kutsutakse kokteili Kir Royale’iks.

Normandias ja Bretagne’is  kasutatakse veini asemel kihisevat siidrit ja lisatalse tilgake calvadosi, kutsutakse seda kokteili Kir Normand/Kir Breton

 

 

creme-de_cassis 
 

 
 

Advertisements

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google+ photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google+ kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s