KIR- aperitiiv Burgundiast

Kir’ile sai oma nime endiseDijoni linnapea Felix Kir’i järgi, kes pärast 2 maailmasõda hakkas kohalikku kokteili, mida kutsuti blanc-cass (blanc= valge vein, cass= lühend cassis’ist ehk mustsõstara liköörist) pakkuma ja “promoma” vastuvõttudel ja eriti välisdelegatsioonidele.

Prantslastele on see juba vana traditsioon, et enne õhtusööki tehakse väike aperitiiv ja Burgundias on selleks tavaliselt valge veini (Aligoté; harvem kasutatakse Chablis´it) ja kohaliku mustsõstra likööri(Créme de Cassis) segu.  Originaalis on kokteil vahekorras 1/3 likööri ja 2/3 veini. Kuid tänapäeva maitsele on see liialt magus ja enamus baare Prantsusmaal on asendanud kogused 1/4 likööri ja 3/4 veini.

Peale mustsõstra ehk casssisi kasutatakse veel crème de mûre’i (põldmari) ja crème de  pèche’i (virsik) ja minule meeldib väga vaarikas(framboise). Tänapäeval on veel palju uusi maitseid nagu kreek leedrimarjadeja või maasikas Tansaania pipraga.

Väga populaarne on pidupäevadel valge veini asemel kasutada šampanjat ja sel juhul kutsutakse kokteili Kir Royale’iks.

Normandias ja Bretagne’is  kasutatakse veini asemel kihisevat siidrit ja lisatalse tilgake calvadosi, kutsutakse seda kokteili Kir Normand/Kir Breton

 

 

creme-de_cassis 
 

 
 

Advertisements

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s