Camargue- Rhone´i jõe delta.

350px-camargue_map

Camargue on suur looduskaitse ala, mis jääb Arles´i linnast lõunasse Vahemere poole. Rhone jõe delta moodustab palju soiseid maaalasid ja mõneti meenutab see paik meie Matsalut- looduskaitse all olev lindude pesitsusala, kus on oma 400 linnuliiki. Kuulsaim lind, keda turistid sinna vaatama sõidavad on roosa flamingo. Olen neid isegi imetlemas käinud ja nad on ilusad…

180px-camargueflamingosflam2flam1

Järgmised kuulsused Camargues´s on nende valged hobused ja mustad pullid(härjad).  Ja superilusad on valged nn. nende pullide-ja hobuste karjatajate majad 18-st sajandist, mida seal on hulgi säilinud.

180px-gardian_housecamargue6harghobune

Camargue´s asuvad linnad Arles, Saintes-Maries-de-la-Mer ja Aiques Mortes on kõik omanäolised ja vaatamist väärt. Arles´s on säilinud rooma ajastu areenid, Saintes-Maries-de-la-Mer´is toimuvad iga aasta mai viimasel nädalavahetusel(ei ole selles 100% kindel, see võis olla ka mai eelviimane nädalavahetus) ülemaailmne mustlaste festival, kus nad tulevad austama oma Musta Püha Sarat.

sara11Mustlastele on see palverännak- kuigi kuulsin sealmail elades raadiouudistest enne järjekordseid pidustusi, kuidas Pariisist oli toodud lisa politseijõudusid sinna piirkonda kuna linn mustlasi täis…nii et ka seal suurt usaldust nende inimeste vastu pole.

kirikpidustusedsaintmarines

Kuulus mustlasmuusik Manitas de Plata , kes on mänginud koos selliste flamencomuusikutega nagu Paco de Lucia etc. ja kes  oma kitarrimängu oskustega on pisarad silma toonud nii Pablo Picassole kui Jean Cocteau´le, on kirjutanud geniaalse kitarriloo, nimeks Galop de Camargue, seda kuulates peaks siis silme ette tulema need kappavad valged hobused ja  pisikesed ehk väikest kasvu mustad  pullid…

Aigues Mortes on aga keskaegne kindluslinnake, selline mini- Carcassonne. Selle kindlusemüüride kõrval kerkivad suured soolamäed ja ka meil Tigus laual on kuulus Camargues´i sool-Fleur De Sel ja et maa on seal ümber soine, kasvatatakse seal kuulsat Camargue´i riisi,  mida serveeritakse nende rahvusroa La Gardiane juurde- must metsik härg marineeritud punases veinis. Tigus teeme me seda toitu tavalise loomalihaga.

soolriisipold

sool                                    riisipõld

cardianeCamargue tüüpilised toidud, all 2 esimest, Camargue´i metsik riis ja la Cardiane.

Camargue ei ole veinipiirkond, aga siiski tehakse seal piirkonnas väga omapärast veini, mille nimi on Vins de Sables ehk siis Liivaveinid.Nende veinide juured on vees ja on kuulsad ka sellepoolest, et kui Phylloxera epideemia hävitas pea kõik Prantsusmaa viinamarjad, jäid need taimed sellest haigusest puutumata. Olen Eestis Listel´i veine isegi müügil näinud. Rosé veine nimetatakse seal gris´ks ehk halliks veiniks ja neil on soolakas maitse, kuumal suveilmal täitsa joodav, aga ei ole tippklassi vein. Peab ütlema, et seal maal maitseb see rohkem, kui Eestis.

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.